ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΕΜΕΝΑ

Λίγα πράγματα για εμένα

Να σας συστηθώ! Είμαι ψυχολόγος και εργάζομαι ιδιωτικά στην πόλη της Χαλκίδας ως συστημική ψυχοθεραπεύτρια. Με λένε Ερμίνα (ναι είναι της γιαγιάς!) και από πολύ μικρή μου άρεσε να ασχολούμαι με τις ιστορίες των ανθρώπων. Αρχικά τους ζωγράφιζα, μετέπειτα τους μελετούσα μέσω του θεάτρου, ώσπου η αγάπη μου για την επιστήμη της συμπεριφοράς μετουσιώθηκε στη μία και μοναδική σχολή που “έγραψε” το μηχανογραφικό μου, το τμήμα Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου. Η ψυχολογία είναι ένα επιστημονικό πεδίο με πολλές εφαρμογές, μεθόδους, και προκλήσεις, που σε κινητοποιούν να συνεχίσεις να εκπαιδεύεσαι και να εξελίσσεσαι στο αντικείμενο που αγαπάς. Οι σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους αλλά και με τον κόσμο που τους περιβάλλει απαιτούν αυτή την αφοσίωση, σε μία κοινωνία που συνεχώς μεταβάλλεται από εμάς και συνάμα αλλάζουμε κι εμείς μαζί της. Άλλωστε όπως είπε και ο σπουδαίος ψυχολόγος Lev Vygotsky “γινόμαστε ο εαυτός μας μέσα από τους άλλους“.
Έτσι κι εγώ συνέχισα την εκπαίδευσή μου στη Συστημική Ψυχοθεραπεία (για την οποία φυσικά και δεν χρειάζεται να γνωρίζετε κάτι αφού θα την ανακαλύψουμε μαζί κατά τη θεραπευτική διαδικασία). Πρόκειται για μία προσέγγιση που δεν πιστεύει στον άρρωστο ψυχικά άνθρωπο, αλλά θεωρεί ότι κάθε συμπεριφορά μας αναπτύσσεται σε συγκεκριμένα πλαίσια και άρα επιτελεί εκεί μία συγκεκριμένη λειτουργία. Με απλά λόγια, τα νέα είναι ευχάριστα: δεν μας σημαδεύει ανεπανόρθωτα καμία εμπειρία του παρελθόντος, παρά μπορούμε να εργαστούμε για το παρόν και το μέλλον που μας αξίζει! Τι θα λέγατε να σας υποστηρίξω στη δική σας διαδρομή;

Κλείστε Ραντεβού
Ερμίνα Φιλέρη Ψυχολόγος Χαλκίδα | erminafileri.gr
FAQS

Συχνές Ερωτήσεις

Βρείτε απαντήσεις σε ερωτήσεις που μπορεί να σας απασχολούν.

Επικοινωνήστε μαζί μου

Δεν υπάρχουν μικρά και μεγάλα προβλήματα παρά προβλήματα που αισθανόμαστε ικανοί ή ανήμποροι να αντιμετωπίσουμε με επιτυχία. Είτε βρίσκεστε μπροστά σε ένα προσωπικό ή οικογενειακό αδιέξοδο είτε εκδηλώνετε αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές που δυσκολεύουν την καθημερινότητα σας, ένας εξειδικευμένος ψυχολόγος μπορεί να σας υποστηρίξει στην προσπάθειά σας να απαλλαγείτε απ’ ό,τι σας βαραίνει. 

Κάθε συνεδρία διαρκεί 60 λεπτά και πραγματοποιείται σε εβδομαδιαία ή δεκαπενθήμερη βάση, ανάλογα με τις δυνατότητες και το αίτημα σας. Προκειμένου να συνεργαστούμε αποτελεσματικά είναι σημαντικό η ώρα/μέρα που θα ορίσουμε να παραμένει σταθερή εκτός από έκτατες περιπτώσεις για τις οποίες τόσο ο θεραπευτής όσο και ο θεραπευόμενος πρέπει να ενημερώνουν εγκαίρως.

Το κόστος των online συνεδριών ανέρχεται στα 40 ευρώ/συνεδρία, ενώ μπορείτε να προγραμματίσετε μία δωρεάν διαδικτυακή συνάντηση σε περίπτωση που θέλετε να λύσετε κάποιες ακόμα απορίες σας γύρω από τη θεραπεία. Παρέχονται ειδικές τιμές σε ανέργους, φοιτητές, ΑΜΕΑ και οι τιμές μπορεί να αλλάξουν ανάλογα με τον χρόνο ψυχοθεραπείας που μπορεί να χρειαστείτε. Για λεπτομέρειες που αφορούν τις υπηρεσίες καθώς και τις τιμές ανάλογα με την περίπτωσή σας παρακαλώ ελάτε σε επαφή μαζί μου. Θα χαρώ πολύ να σας ενημερώσω σχετικά.

Ο ρόλος του ψυχολόγου δεν είναι να σας “συμβουλέψει” ή να σας “παρηγορήσει” όπως ένας καλός σας φίλος. Και βέβαια είναι πολύ σημαντικό να έχετε στη ζωή σας ανθρώπους που θα είναι εκεί για εσάς σε μία δύσκολη στιγμή και μάλιστα ο ψυχολόγος όχι μόνο δεν υποκαθιστά αυτές τις σχέσεις, αλλά τις ενισχύει. Σκοπός της θεραπευτικής διαδικασίας, ωστόσο, είναι μέσω πλήθους μεθόδων και τεχνικών να αποκτήσει καλύτερη αυτογνωσία ο θεραπευόμενος, να κατανοήσει τις δυσκολίες του, και να ενδυναμώσει την ικανότητά του να αντιμετωπίζει όσα τον απασχολούν. Και για να γίνει αυτό είναι αναγκαίο να έχει για σύμμαχό του έναν ουδέτερο,  αμέροληπτο αλλά και καταρτισμένο επιστήμονα.

Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας η βασική διαφορά ανάμεσα σε έναν ψυχολόγο και ένα σύμβουλο ψυχικής υγείας είναι ότι μόνο ο πρώτος κατέχει άδεια ασκήσεως επαγγέλματος. Πιο συγκεκριμένα, ο απόφοιτος ψυχολογίας μιας εγχώριας πανεπιστημιακής σχολής ψυχολογίας ή μιας αναγνωρισμένης πανεπιστημιακής σχολής ψυχολογίας του εξωτερικού είναι ο μόνος που μπορεί, στο παρόν, να αποκτήσει νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου από το ελληνικό κράτος και να έχει τα επαγγελματικά δικαιώματα ψυχολόγου. 

Οι απόφοιτοι ιδιωτικών σχολών ψυχολογίας δεν έχουν ουσιαστικά επαγγελματικά δικαιώματα ψυχολόγου και ως εκ τούτου χρησιμοποιούν τον τίτλο “σύμβουλος ψυχικής υγείας”. Η παραπάνω συγεχυμένη κατάσταση, βεβαία, σημαίνει ότι έναν τέτοιο τίτλο μπορεί να φέρει και κάποιος που έχει ολοκληρώσει μόνο μίας μορφής επιμόρφωση στον τομέα της Ψυχολογίας, γι’αυτό και είναι σημαντικό να ρωτάτε προκειμένου να συνεργάζεστε με καταρτισμένους επαγγελματίες.

Η διάρκεια της θεραπείας δεν ορίζεται εξ αρχής παρά διαμορφώνεται ανάλογα με το αίτημα και τις δυνατότητες του θεραπευόμενου. Δεν υπάρχει, δηλαδή, υποχρεωτικός αριθμός συνεδριών που πρέπει να συμπληρωθούν για να τερματιστεί η θεραπεία. Μαζί θα συμφωνήσουμε σε ένα θεραπευτικό συμβόλαιο που θα καθορίζει τους όρους της συνεργασίας μας με γνώμονα τη δική σας ξεχωριστή περίπτωση.

Είναι ωστόσο σημαντικό να διευκρινιστεί ότι ένας σωστός επαγγελματίας δεν παροτρύνει την ανάπτυξη εξαρτητικής σχέσης ανάμεσα στον ίδιο και τους θεραπευόμενούς τους παρά εργάζεται για να αυξήσει την αυτονομία τους και να τους δώσει τα εργαλεία εκείνα που θα τους βοηθήσουν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά οποιαδήποτε μελλοντική δυσκολία προκύψει.

Είναι απολύτως φυσιολογικό να αισθάνεστε νευρικότητα μιλώντας για αυτά τα θέματα, ακόμη και με τους γονείς ή τον κηδεμόνα σας. Δεν χρειάζεται να το πολυσκεφτείτε. Πείτε ό,τι αισθάνεστε όσο πιο απλά μπορείτε: τους τελευταίους __ μήνες νιώθω ___ και δυσκολεύομαι εξαιρετικά στο σχολείο/ με τους φίλους μου/ με εσάς/ τις δραστηριότητές μου κλπ. 

Να θυμάστε ότι αυτά είναι δύσκολα θέματα για όλους, αλλά σε κάθε περίπτωση εάν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε βοήθεια ή υποστήριξη, το να μιλήσετε με τους γονείς/κηδεμόνες σας είναι και το σωστό. Το έχεις!