Είναι το σώμα σου πάλι “υπό κατασκευή”;
Είναι το σώμα σου πάλι “υπό κατασκευή”;

“Αρχίζω δίαιτα, είμαι τόσο τρομερά, φριχτά Χ-Ο-Ν-Τ-Ρ-Η! Αυτή τη φορά θα την τηρήσω ο κόσμος να χαλάσει, γιατί σε λίγο θα είμαι στ’ αλήθεια η Έλλη το βαρέλι.” γράφει στο οπισθόφυλλο μυθιστορήματος εφηβικής λογοτεχνίας. Μήπως νιώθεις καιρό τώρα να ταυτίζεσαι με τα συναισθήματα της ηρωίδας;

Εάν από την οθόνη σου μου γνέφεις “ναι” και στο ιστορικό σου στο γκουγκλ οι αναζητήσεις μοιάζουν κάπως έτσι: “πώς να χάσω κιλά σε μία βδομάδα”, “πώς να μου προκαλέσω εμετό”, “πόσες θερμίδες έχει ένα μήλο”, έχεις αναρωτηθεί μήπως αναπτύσσεις μία ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό;

Τι θα μπορούσε να είναι “ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό” :

Το να επηρεάζει τα συναισθήματά σου και να αισθάνεσαι -> δυσφορία με την εικόνα σώματός σου, ενοχές μετά από ένα γεύμα, περισσότερα νεύρα απ’ ό,τι συνήθως, πεσμένη ενέργεια.

Το να επηρεάζει τον τρόπο σκέψης σου -> δεν μπορείς να συγκεντρωθείς, έχεις άλλη εικόνα για το σώμα σου σε σχέση με τους υπόλοιπους γύρω σου, οι σκέψεις σου κατά βάση αφορούν το φαγητό και το σώμα σου.

Το να επηρεάζει την εξωτερική σου εμφάνιση -> έχεις χάσει ή πάρει ξαφνικά βάρος, πέφτουν τα μαλλιά σου ή σπάνε τα νύχια σου, φοράς πιο φαρδιά ρούχα -χωρίς να είναι το στυλ σου!

Το να επηρεάζει τη συμπεριφορά σου -> έχεις απομακρυνθεί από τους φίλους σου, τρως κρυφά ή αποφεύγεις να τρως μπροστά σε άλλους, κάνεις εμετό μετά από ένα γεύμα, κάνεις υπερβολικά γυμναστική.

 Δεδομένου ότι συμφωνείς με την “Έλλη” και παράλληλα βρίσκεις τον εαυτό σου στην παραπάνω λίστα θα σε παρότρυνα να αναζητήσεις βοήθεια το συντομότερο δυνατό και υπόσχομαι ότι μπορείς να τα καταφέρεις και να ξαναγκαλιάσεις το είδωλό σου στον καθρέφτη.

Τέλος εάν, βρίσκεσαι σε έναν φαύλο κύκλο δίαιτας και υπερφαγίας ρίξε μια ματιά στο παρακάτω βιντεάκι: ο εγκέφαλός μας μπορεί να εγκλωβιστεί σε μία συνήθεια κατανάλωσης υπερβολικής ποσότητας φαγητού λόγω επανειλημμένης στέρησης τροφής ή/ και συστηματικής κατανάλωσης συγκεκριμένων θερμιδογόνων τροφών και μπορείς να το σταματήσεις χωρίς να έχουν λυθεί τα όσα σε ταλανίζουν στην καθημερινότητά σου.

 

Υγ. Εάν οι προσπάθειές σου είναι ανεπιτυχείς δεν σημαίνει ότι κάνεις κάτι λάθος. Ίσως απλά έχεις ανάγκη έναν ειδικό για να σε υποστηρίξει στη δική σου διαδρομή!

Εμπιστεύσου την επιστήμη!
Ζήτα βοήθεια!

Αυτά για Τώρα!
Είμαι εδώ! Ε.Φ.

 

Προσθήκη Σχόλιου

Your email address will not be published. Required fields are marked *