Ό,τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο;
Ό,τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο;

Δυναμώνεις κι εσύ το ράδιοφωνο για να συμφωνήσεις με τους Πυξ Λαξ πως ό,τι αξίζει πονάει κι είναι δύσκολο; Μήπως το έγραψες κιόλας κάτω από ένα μελαγχολικό ποστ στα social media γιατί θες να εκφράσεις για άλλη μία φορά την δυσαρέσκειά σου που έχεις τον γνωστό μαγνήτη; Δεν είσαι ο μόνος: Σε μία σχετική έρευνα παραπάνω από 500 άνθρωποι απάντησαν ότι η αγάπη είναι μία γλυκόπικρη εμπειρία…

Είναι όμως έτσι; Είναι υγιές να υπάρχει “ένταση” μέσα σε μία σχέση και πότε αυτή η “ένταση” χαρακτηρίζεται ως συναισθηματική κακοποίηση;

 Υγιής Ένταση = Ισσοροπημένη Αλληλεξάρτηση

Ας ξεκινήσουμε από το να ορίσουμε την “ένταση” πιο συγκεκριμένα ως τσακωμό, διαφωνία, μία γνωστή σε όλους μας λογομαχία. Και ας σταθούμε ακόμα στις φορές εκείνες που το ταίρι σας συνειδητά σας πληγώνει υπογραμμίζοντας μία λάθος -για εκείνο- άποψη, στάση, ή συμπεριφορά σας. Αυτού του είδους η συνδιαλλαγή μέσα σε μία συντροφική σχέση όχι μόνο είναι αναπόφευκτη -εκτός αν πρωταγωνιστείτε σε κάποια ρομαντική διαφήμιση γνωστής σοκολάτας- αλλά μπορεί να είναι και αρκετά ωφέλιμη°   Εξηγώ!

Η αγάπη μεταξύ δύο ανθρώπων ενέχει το στοιχείο της αλληλεξάρτησης

 Όταν λοιπόν αυτή η αλληλεξάρτηση δεν λειτουργεί ως μέσο υποστήριξης, μοιράσματος και ανακούφισης μέσα στη σχέση αλλά κάποιο από τα δύο μέλη του ζευγαριού αισθάνεται παραπάνω ή λιγότερο προσκολλημένο με το ταίρι του αναπτύσσοντας εξαρτητικές ή ατομικιστικές πρακτικές, τότε ο/η σύντροφός του μπορεί να προκαλέσει μία ένταση που να λειτουργήσει σαν ένα πολύ ωφέλιμο καμπανάκι ώστε να αναδειχθεί αυτή η κατάσταση και να προσπαθήσουν από κοινού να την ανατρέψουν! Για παράδειγμα, ένα πολύ συχνό μέτρο που υιοθετούμε για να επικοινωνήσουμε τη δυσφορία μας στο άλλο μας μισό δεν είναι άλλο από τα…μούτρα! Και όταν δεν αρκούμαστε στο ότι “δεν έχουμε τίποτα” αλλά εξηγούμε πώς προέκυψαν και τι σημαίνει το εκάστοτε συμβάν για τη σχέση μας τότε χτίζουμε γέφυρες ώστε αυτή να αντέχει πάσης φύσεως κλυδωνισμούς.

 Συναισθηματική Κακοποίηση

 Άρα αν βρίσκετε τον εαυτό σας σε μία σχέση με αέναους καυγάδες μάλλον νοιάζεστε πάρα πολύ για τη σχέση σας; Σίγουρα όχι…Οι διαφωνίες μπορεί να αποτελούν μέσο επικοινωνίας ώστε να δοκιμάσει το ζευγάρι τις συγκλίσεις και τις αποκλίσεις του στη ζωή, όμως δώστε σημασία στην ποσότητα και την ποιότητα!  Σε ό,τι αφορά την ποσότητα είναι εύλογο ότι μία σχέση δεν μπορεί να στεριώσει στις αντιθέσεις και αν διαφωνείτε διαρκώς με το ταίρι σας μάλλον δεν ταιρι-άζετε και τόσο τελικά…

Ας δούμε όμως λίγο πιο προσεκτικά την έννοια της ποιότητας° Δεν είναι κάθε λεκτική επικοινωνία “εντάξει” στο όνομα της έκφρασης της ατομικής μου άποψης. Συγκεκριμένα, εάν ο/η σύντροφός σας υπονομεύει την αξία σας σαν άνθρωπο , σας κάνει να αισθάνεστε ασταθείς-τρελοί ή προσπαθεί να σας χειραγωγήσει καλλιεργώντας τον φόβο ή την ντροπή τότε μάλλον έχετε εμπλακεί σε μία συναισθηματικά κακοποιητική σχέση. Και αν το “πρέπει να πιω για να σε αντέξω” σας φαίνεται ξεκάθαρο και δεν θα το επιτρέπατε, ισχύει το ίδιο και για ένα ειρωνικό βλέμμα κάθε φορά που αναφέρεστε σε μία σημαντική για εσάς ασχολία;

Η συναισθηματική κακοποίηση γίνεται ολοένα και περισσότερο παρούσα σε μία κοινωνία που προάγει τον ανταγωνισμό και προβάλλει την ατομική λύση έναντι της συλλογικής.

 Έτσι οι επιρροές που δέχεται καθημερινά το ταίρι σας μπορεί να εξηγούν, σε καμία περίπτωση όμως να δικαιολογούν κακοποιητικές συμπεριφορές. Εάν, λοιπόν, νιώθετε αδύναμοι να βάλετε ένα τέλος σε μία τέτοια σχέση ή βρίσκεστε συχνά εγκλωβισμένοι σε παρόμοια μοτίβα σχέσης ίσως ήρθε η στιγμή να πείτε ναι σε μία ψυχοθεραπευτική διαδικασία. Τέλος, μην αμελήσετε να διερευνήσετε τα περιθώρια και την επιθυμία αλλαγής του/της συντρόφου σας…Μία θεραπεία ζεύγους σίγουρα δεν θα φέρει την άνοιξη στη συνολική εικόνα ενός συστήματος που οι σχέσεις ολοένα και φορτίζονται αρνητικά, μπορεί όμως να είναι αυτό που θα σώσει τη δική σας σχέση.

Ε.Φ.

Προσθήκη Σχόλιου

Your email address will not be published. Required fields are marked *