Μήπως τελικά έχω κατάθλιψη;
Το να νιώθεις θλιμμένος δεν είναι το ίδιο με το να έχεις κατάθλιψη. Μερικές φορές είναι δύσκολο να διακρίνεις τη διαφορά. Η θλίψη είναι ένα συναίσθημα που μας βοηθάει να προσαρμοζόμαστε σε μία απογοήτευση, μία δυσάρεστη κατάσταση καθώς και σε πιο επίπονα γεγονότα όπως ένας χωρισμός ή ακόμα και ο θάνατος ενός αγαπημένου μας προσώπου.
Το να νιώθεις λύπη, λοιπόν, είναι εντάξει!
Στην πραγματικότητα, μάλιστα, είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο συναίσθημα, καθώς μας κλέβει λίγο από τον ενθουσιασμό μας για δραστηριότητες, εξόδους και απολαύσεις. Μας αναγκάζει δηλαδή να μείνουμε λίγο μόνοι μας, να πονέσουμε, να σκεφτούμε τι συνέπειες θα έχει αυτό που συνέβη στη ζωή μας και καθώς ξαναβρίσκουμε την ενεργητικότητά μας να σχεδιάσουμε ένα νέο ξεκίνημα! Και πράγματι όπως ακούμε συχνά “θα περάσει κι αυτό“!
Τι συμβαίνει όμως όταν συνεχίζουμε να νιώθουμε την ανάγκη να μείνουμε απομονωμένοι; Όταν τελικά “δεν περνάει”;
Μερικές φορές δεν μπορείς να “ταρακουνήσεις” το συναίσθημα της λύπης. Αυτό μπορεί – αν και δεν είναι απαραίτητο- να σημαίνει ότι έχεις κατάθλιψη. Όσο άσχημα και αν νιώθεις ή ακόμα κι αν σε βασανίζει το ότι δεν νιώθεις πλέον τίποτα – υπόσχομαι ότι δεν έχει χαλάσει κάτι στον εγκέφαλό σου! “Πιθανότατα, μάλιστα, η απώλεια ενέργειας κράτησε τους πιο θλιμμένους – και συνεπώς πιο ευάλωτους- προγόνους μας κοντά στις σπηλιές, όπου ήταν σίγουρα πιο ασφαλείς”(Goleman, 2020). Αυτό, όμως, που δεν είχαν αναπτύξει ακόμα οι πρόγονοί μας και θα μπορούσε να τους βοηθήσει ουσιαστικά να βγουν από αυτή την κατάσταση είναι…η επιστήμη της Ψυχολογίας. Η μελέτη δηλαδή πολλών ανθρώπων που εξελικτικά ανέπτυξαν “καταθλιπτικές” συμπεριφορές και οι τρόποι με τους οποίους αυτές μπορούν να νικηθούν!
Δεν είσαι ο μοναδικός άνθρωπος που νιώθει έτσι!
Δεν χρειάζεται να νιώθεις μόνος!
Ζήτα βοήθεια!
Αυτά για Τώρα!
Είμαι εδώ! Ε.Φ.
Προσθήκη Σχόλιου